Кадър Hellenic Army Живеем в най-интересните времена след Втората световна война насам.

...
Кадър Hellenic Army Живеем в най-интересните времена след Втората световна война насам.
Коментари Харесай

Катимерини: Нещата стават сериозни. Китай може да прати военни кораби в Средиземно море

Кадър Hellenic Army 

Живеем в " най-интересните времена " след Втората международна война насам. Макар и сега да няма огромна война с милиони жертви, то говоренето за нея и избуяващият шовинизъм подсказват, че светът се готви за такава.  

Нещата стават съществени. Да бъдеш блажен с толкоз доста активи на геополитическата шахматна дъска към този момент не е толкоз елементарно. Гърция играе добре досега в актуалната си история. Винаги е правила фундаментален геополитически избор, но без да прекъсва връзките си с други велики сили, написа " Катимерини ", представен от Нюз.бг. 

Това е внимателен баланс, комплицирана и нежна хореография, която нормално дава плодове. Дори в разгара на Студената война Атина прави увертюри и поддържа връзки със страни от съперническия блок.

В наши дни водещите играчи приказват друг, по-груб език. Дилемите, пред които е изправена страната, могат да бъдат сложни, даже разочароващи. Дори общественият дискурс става все по-горчив и противоречив.

Промяната е по-очевидна в обществените медии като Twitter, само че засегна и дипломатическите контакти при затворени порти.

Китай и Русия към този момент не гледат на Съединени американски щати със благоговение, нито тези страни имат вяра, че би трябвало да се придържат към избран набор от правила, предписани от " интернационалния ред ". Други държави, като Турция и Иран, следват образеца им.

Гърция би могла да се озове в усложнение, ако алтернативата се трансформира в " с нас или срещу нас ", решенията няма да бъдат лесни или явни. Ще би трябвало да се вземат поради геополитическите и икономическите ползи на страната.

Освен това през последните 47 години основен параметър е кой може повече да способства за отбраната на страната ни против всевъзможен тип опасност.

Светът се трансформира бързо. Нещата, които до неотдавна бяха немислими, като наличието на китайски военноморски елементи в нашия по-широк район, биха могли да станат рутина през идващите години.

Инструментите, които имаме и които би трябвало да проучват света бързо остаряват и никоя карта не може да обезпечи безвредна навигация в това.

Външнополитическите канони са естествено устойчиви на бързи промени. В същото време те са безсмислени, в случай че не могат да се приспособяват към тектоничните промени, които се случват на всеки 50-60 години.

Промяна е тъкмо това, което изпитваме през днешния ден.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР